Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Εκτροπής Αχελώου έκτροπα


Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ
Δεν ξέρω ποιοι -κάποιοι ασφαλώς...- επιμένουν ακόμα στην εκτροπή του Αχελώου.
Φοβάμαι, όμως, ότι οδηγούμαστε σε μελλοντικές... μεταμέλειες ανάλογες των Ολυμπιακών Αγώνων, για το -αβάσταχτο, όπως αποδείχτηκε- κόστος τους (του οποίου το ακριβές ύψος ουδέποτε μάθαμε!) και την άδηλη τύχη των έργων, ως δημόσια οικοδομήματα σε αποσύνθεση ή με σοβαρό, σταθερό κόστος συντήρησης/φύλαξης. Θυμάμαι, προ ετών, στον Βόλο αφίσα κατά της εκτροπής, με την (αυτονόητη) προτροπή: «Οχι στην εκτροπή της λογικής»!

Διαβάζω τώρα στο βολιώτικο, περιβαλλοντικό περιοδικό «Οικο-ενημέρωση» (Φεβρουάριος, τηλ. 6977686838) το άρθρο «Αχελώου άλγος» που υπογράφει το μέλος της Αιτωλικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, Δημ. Λυμπουρίδης. Αναπτύσσεται σε έξι, ενδεικτικά, υποκεφάλαια με στοιχεία προερχόμενα από κατά καιρούς μελέτες που έγιναν για λογαριασμό ΥΠΕΧΩΔΕ και ΔΕΗ. Με τα έως τώρα δεδομένα, από το 1979 που ξεκίνησε η -άμετρης φιλοδοξίας!- εκτροπή, διαπιστώνεται:

1) Απώλεια υδροηλεκτρικής ενέργειας -τουλάχιστον από το 2001 και μετά- 45 εκατ. ευρώ ετησίως. 2) Μέσο κόστος συντήρησης αρδευτικών έργων Θεσσαλίας -εξαιτίας της εκτροπής- περί τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο. 3) Μελέτες -προκειμένου να αιτιολογηθεί η εκτροπή- ανέβασαν τις ποσότητες νερού για άρδευση που χρειάζεται η Θεσσαλία σε ύψη ...ακατόρθωτα: έως 100% των καλλιεργούμενων εκτάσεων! 4) Ψέμα η, εκ των υστέρων, «μικρή εκτροπή» των 600 εκατ. κυβικών, αντί της αρχικής του 1,2 δισ. κυβικών, καθώς η επίμαχη σήραγγα Συκιάς κατασκευάζεται με την αρχική διάμετρο. 5) Οταν σχεδιαζόταν η εκτροπή (1979) η παροχή νερού του Αχελώου υπολογιζόταν στα 5 δισ. κυβικά ετησίως. Μεταγενέστερες (20ετίας) μετρήσεις την υπολόγισαν, το μέγιστο, σε 3 δισ. κυβικά. 6) Το κυριότερο, τέτοιο τεράστιο, δαπανηρότατο έργο θα «στηριχτεί» σε υποδομές από τις οποίες απουσιάζει, ή είναι για ...κλάματα, η λεγόμενη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: