Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Στέλιος Κούλογλου Η «αμφιλεγόμενη» εκτροπή του Αχελώου


Τη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου επισκέφθηκε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απ' όπου ανέφερε ότι το έργο θα δώσει λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας της Θεσσαλίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ. Μητσοτάκης, όμως, κάνει λόγο για τη «μη αναστρέψιμη» ζημιά που θα προκαλέσει το έργο. Ο Δημήτρης Λυμπουρίδης, πρόεδρος της Αιτωλικής Εταιρείας Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος, δηλώνει στο tvxs.gr ότι ένα τέτοιο έργο είναι «ασύμφορο, οικονομικά και περιβαλλοντικά».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες περιοδεία στη δυτική Ελλάδα, στην οποία, μεταξύ άλλων, προωθεί και το έργο εκτροπής του Αχελώου. Η εκτροπή του Αχελώου έχει προκαλέσει αντιφατικές αντιδράσεις, τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας όσο και ως προς τις περιβαλλοντικές συνέπειες που ένα τέτοιο έργο συνεπάγεται. Ακόμα και εντός ΝΔ εκφράζονται αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ. Μητσοτάκη, να τοποθετείται κατά της εκτροπής του ποταμού προς το θεσσαλικό κάμπο.

Το 2006 ψηφίστηκε νόμος για την άμεση κατασκευή του έργου, όπου θα μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες νερού προς το θεσσαλικό κάμπο. Σύμφωνα με το Γ. Σουφλιά, σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής, μήκους 17,5 χλμ. και προχωράει άμεσα και η κατασκευή του φράγματος. Όπως υποστηρίζει ο υπουργός, το έργο αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες και με την ολοκλήρωσή του θα αξιοποιηθεί «το 15% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα» ενώ θα δοθούν «λύσεις-ζωής στη Θεσσαλία που μαστίζεται από έλλειψη νερού. Είναι ένα σύνθετο και πολύ σπουδαίο περιβαλλοντικό υδρευτικό, υδροηλεκτρικό και αρδευτικό έργο. Είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο».

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργείου, η ποσότητα νερού που θα εκτραπεί θα φτάνει μέχρι και τα 600 εκατομμύρια κυβικά ετησίως σε ένα σύνολο 4 δις. Ο Γ. Σουφλιάς υποστηρίζει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό, καθώς θα προσφέρει νερό στον Πηνειό και στο δέλτα εκβολής του, που σήμερα είναι σοβαρά υποβαθμισμένες, θα συμβάλλει στη μείωση της υφαλμύρησης του υπόγειου υδροφορέα. Προσθέτει ότι είναι παράλληλα και ενεργειακό (μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται για άντηληση νερού από βάθη που ξεπερνούν τα 200 μέτρα, συμβολή στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου και παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου), υδρευτικό (προσφορά νερού στις αστικές περιοχές της Θεσσαλίας που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρό υδρευτικό πρόβλημα) και αρδευτικό (εξασφάλιση νερού για την άρδευση προβληματικών περιοχών της Θεσσαλίας και για την ανάπτυξη καλλιεργειών με ενεργειακά φυτά).

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «πέρα από Θεσσαλός, είμαι και υπουργός Περιβάλλοντος και θέλω να διαβεβαιώσω του πάντες και κυρίως τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας ότι το έργο αυτό δεν έχει καμία αρνητική περιβαλλοντική και αναπτυξιακή επίπτωση στην περιοχή τους, όπως αποφαίνονται όλες οι μελέτες. Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο είναι ένα κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο και ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα».

Αντίθετα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφέρει επανειλημμένα την αντίθεσή του στο έργο εκτροπής. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στο φύλλο της 26ης Φεβρουαρίου 2009, ο Κ. Μητσοτάκης τοποθετείται κατηγορηματικά κατά της εκτροπής του ποταμού, αναφέροντας ότι το έργο θα προκαλέσει, χωρίς αμφιβολία, ζημιά που ενδεχομένως να είναι «μη αναστρέψιμη». Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Κ. Μηστοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει προς συζήτηση την υπόθεση, λέγοντας ότι «η επιτροπή δεν έχει εκτελεστική εξουσία, αλλά έχει δυνατή φωνή και αξιοπρόσεκτη διακομματική συναίνεση» και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να έχω πιο αντικειμενική θεώρηση του θέματος» σε σχετικά με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Θεωρώ ότι η εκτροπή του Αχελώου έχει πολλά προβλήματα και ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το σύστημα των υγροβιότοπων της Αιτωλοακαρνανίας», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη στη Θεσσαλία, καθώς θα εκτρέψει νερό σε αρδευτικά δίκτυα τα οποία είναι απαρχαιωμένα, από τα οποία χάνεται μεγάλη ποσότητα και κυρίως θα χρησιμοποιηθεί για να ποτίσουμε καλλιέργεια η οποία γνωρίζουμε ότι έχει ημερομηνία λήξης. Η όποια ζημιά γίνει -και θα γίνει ζημιά, δεν υπάρχει αμφιβολία- ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμη και θα είναι για πάντα».

Φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής τάσσονται στην πλειοψηφία τους ενάντια στο έργο της εκτροπής, θεωρώντας ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον και ότι στρέφεται ενάντια στη «σαφή κοινοτική οδηγία περί δημόσιας διαβούλευσης», όπως αναφέρεται στο blog Νέο παράθυρο της Πανελλαδικής Κίνησης Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου. Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Λυμπουρίδη, προέδρου της Αιτωλικής Εταιρείας Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος, ο οποίος κάνει λόγο για μία οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορη επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην περιοχή, αντιθέτως θα την επιβαρύνει με έξτρα προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για την ολοκλήρωση των εργασιών της εκτροπής του Αχελώου θα απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 270 εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: