Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Θα λέμε σε λίγο, που πήγε ο...Πηνειός;


Τα ρήγματα είναι μόνο η αρχή, 10+1 αλήθειες

Στους επιστημονικούς κύκλους είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια το φαινόμενο της υπέρ-άρδευσης στον Θεσσαλικό κάμπο. Πολιτικοί και επιστήμονες συζητούσαν ψιθυριστά για το φαινόμενο, όμως κανείς δεν τόλμησε και δεν τολμάει να πει δημόσια την αλήθεια στους πολίτες που ακούν με ανησυχία πως ο «υδροφόρος ορίζοντας» αδειάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Ακόμη και σήμερα που τα πράγματα φαίνεται να μην μπορούν να πάνε χειρότερα, αυτοί που γνωρίζουν την αλήθεια δεν τολμούν να την πουν φωναχτά. Το κακό με τις ψευδαισθήσεις είναι πως δεν κρατούν πολύ καιρό και αργά ή γρήγορα αυτός που την πληρώνει είναι αυτός που κοιμάται βαθύτερα. Γνωρίζοντας πως η αλήθεια πονάει, θα επιχειρήσουμε για άλλη μια φορά την πούμε έστω και συνοπτικά, ακόμη κι αν χαλάμε τον ύπνο πολλών.
1. Οι ρηγματώσεις προήλθαν από την αλόγιστη και χωρίς κανέναν έλεγχο και καταγραφή άρδευση. Στον βωμό της γεωργικής ανάπτυξης, δυστυχώς χωρίς προοπτική, φτάσαμε σήμερα να «τρυπάμε» πάνω απ’ τα 250 μέτρα βάθος.
2. Κανένας Αχελώος αλλά ούτε και ο Αμαζόνιος δεν πρόκειται να γεμίσουν το έλλειμμα του υπόγειου υδροφορέα της Θεσσαλίας που υπολογίζεται περίπου στα 30.000-40.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η παλιά μελέτη της εκτροπής του Αχελώου υπολόγιζε πως 600 εκ κυβικά μέτρα θα έρχονταν στον Θεσσαλικό κάμπου, ποσότητα εκτός πραγματικότητας με τα σημερινά δεδομένα.
3. Ακόμη και εάν ανοίγαμε μια τεράστια τρύπα βάθους 200 μέτρων και βάζαμε όλη την φανταστική ποσότητα του Αχελώου και σταματούσαμε οποιαδήποτε άρδευση, θα θέλαμε 50-80 χρόνια για να φτάσουμε τον υπόγειο υδροφορέα στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60.
4. Δεν έχουν γίνει έργα αλλά ούτε και υπάρχει κάποια συνολική μελέτη εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα της Θεσσαλίας. Με τις σημερινές ανάγκες άρδευσης τα φανταστικά 600 εκατ. κυβικά μέτρα δεν θα προλάβαιναν να φτάσουν καν στις εκβολές του Πηνειού, με δεδομένο το υπάρχον καθεστώς υπερεκμετάλλευσης του νερού, αφού το ετήσιο έλλειμμα σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μυλόπουλο φτάνει τα 1.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα!
5. Η σημερινή κατάσταση στη άρδευση πρέπει να αλλάξει τώρα! Να επιδοτηθούν γενναία η αλλαγή από τις ράμπες και τα κανόνια στην στάγδην ή υπόγεια άρδευση και ν’ απαγορευτεί δια ροπάλου η υδροβόρα άρδευση που σπαταλά στην εξάτμιση τουλάχιστον το 50% του νερού.
6. Καμία πρόβλεψη δεν έγινε ώστε να προστατευτεί η βιωσιμότητα των αγροτών. Στο έργο του Αχελώου ξοδεύτηκαν μέχρι σήμερα περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται πως θα ξοδευτούν άλλα τόσα. Ενώ μ’ ένα πολύ μικρότερο ποσό θα μπορούσαν να επιδοτήσουν και να επιβάλουν την την κατασκευή υπόγειων κλειστών δικτύων διανομής νερού και σύγχρονων μεθόδων άρδευσης εδώ και πάνω από 15 χρόνια.
7. Από την εκτροπή του Αχελώου θα ωφεληθούν μόνο όσοι βρίσκονται κοντά ή θα έχουν πρόσβαση με δίκτυα στον Πηνειό και τους ταμιευτήρες και κανένας άλλος! Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων χρειάζεται πολύ μεγάλης κλίμακας έργα τα οποία ούτε έχουν γίνει αλλά ούτε και προβλέφτηκαν να γίνουν.
8. Η ρύπανση των βαθιών κοιτασμάτων καθαρού νερού από πρόχειρο εμπλουτισμό με βρώμικο νερό απ’ τον Πηνειό θα είναι καταστροφική για το μέλλον της Θεσσαλίας. Ο φυσικός εμπλουτισμός με τη ροή του ποταμού δεν θα καταφέρει να εμπλουτίσει σε μεγαλύτερο των 30 μέτρων βάθος και σε μια περιορισμένη ζώνη μερικών εκατοντάδων μέτρων περιμετρικά του ποταμού.
9. Οι πολιτικοί πουλάν το παραμύθι και οι υπόλοιποι το πιστεύουμε. Το παραμύθι του Αχελώου μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά, δημιούργησαν και συντήρησαν την προσδοκία πως μπορούμε να ξοδεύουμε το νερό μιας και είναι ζήτημα χρόνου ο «μαγικός» Αχελώος να γεμίσει ξαφνικά τα πάντα με νερό.
10. Μετά το βαμβάκι τι; Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε σκόπιμα στους αγρότες η προσδοκία πως θα υπάρχει για πάντα η κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Πολλοί αγρότες επένδυσαν εκατομμύρια στην προοπτική αυτή, για να φτάσουν σήμερα να βρίσκονται σε απόγνωση, τόσο εξ’ αιτίας της έλλειψης νερού όσο και των χαμηλών τιμών των προϊόντων.
11.Εντελώς αυθαίρετα πολλοί συνδέουν το ξεδίψασμα της Θεσσαλίας με την εκτροπή του Αχελώου. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για το πώς θα γίνει αυτό. Λανθασμένα οι άνθρωποι πιστεύουν πως εάν μπει το νερό του Αχελώου στον Πηνειό, ξαφνικά ο «υδροφόρος ορίζοντας» θα γεμίσει και όλοι θα μπορούμε να ξοδεύουμε απεριόριστα το νερό. Ποτέ και πουθενά στον πλανήτη αυτό δεν συνέβη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε από τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση του νερού να μιλήσουν ανοιχτά ώστε να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος. Μόνο όταν βλέπεις την πραγματικότητα κατάματα μπορείς να δώσεις λύσεις που σίγουρα δεν είναι ευχάριστες είναι όμως απαραίτητες επιβίωσή μας.

Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας
Λευτέρης Σιάκης

Σχετικά με το ρήγμα στο Κιλελέρ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

1 σχόλιο:

Ναπoλέων είπε...

«Στου κουφού{*} την πόρτα,
όσο θέλεις βρόντα»

...εκτός κι αν διαθέτεις κάνα κανονάκι{**} και μπουμπουνήξεις μία και "καθαρίσεις"...

Καλό κουράγιο.
Ελπίζω να τα πούμε και στο κάμπινγκ.

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

-----------
{*} Κάποιοι λένε ότι κυριολεκτεί το ρητό...
{**} Όχι του νερού... κανονικό!