Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Στις 11 Νοεμβρίου δίνουμε την μάχη κατά της απαλλοτρίωσης !!!

Μας είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό ότι στις 11 Νοεμβρίου στα Τρίκαλα γίνεται το δικαστήριο για τον καθορισμό της τιμής μονάδος, που είναι καθοριστικό στη διαδικασία απαλλοτρίωσης της Μεσοχώρας. Πρόσφατα προσδιορίστηκε για τις 18 Νοεμβρίου η αντίστοιχη διαδικασία για τα Βαρκά και τα Σπίτια. Αλήθεια γιατί δύο δικαστήρια; Γιατί οι Μεσοχωρίτες πρέπει να ταλαιπωρηθούν δύο φορές και να κατεβούν στα Τρίκαλα σε δύο διαφορετικά δικαστήρια;

Η διαδικασία του ορισμού προσωρινής τιμής μονάδος είναι ιδιαίτερα κομβική για τον αγώνα που κάνουμε. Αυτό για τους δύο παρακάτω σημαντικούς λόγους;

α) Το πρωτοδικείο είναι το πρώτο δικαστήριο στο οποίο θα προβάλουμε την αντισυνταγματικότητα του νόμου 3734/2009 ζητώντας την ακύρωσή του. Ως γνωστόν κάθε δικαστήριο στην χώρα μας είναι αρμόδιο να εξετάζει την συνταγματικότητα των νόμων, αρκεί οι δικαστές να στέκονται στο ύψος τους και να το τολμούν. Εκδίκαση της συνταγματικότητας όπως όλοι ξέρουμε θα γίνει και στο ΣτΕ στις 25 Ιανουαρίου 2010.

β) Ο δεύτερος λόγος που καθιστά αυτό το δικαστήριο σημαντικό για μας, είναι το γεγονός ότι με βάση την νομική διαδικασία, η απαλλοτρίωση ολοκληρώνεται με την προσωρινή τιμή μονάδος, δηλαδή στην πράξη με τις τιμές που θα ορίσει το πρωτοδικείο σε αυτή τη δίκη.

Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για μας, να δώσουμε μια μεγάλη μάχη, μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Στην αίθουσα θα αναδείξουμε κατ΄ αρχήν το μεγάλο ζήτημα της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες και τα πολλά και μεγάλα λάθη που εμφανίζουν. Εάν αυτό δεν έγινε από πρόθεση, για να βάλει όλους εμάς που αντιστεκόμαστε και αντιδρούμε στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μεσοχώρας σε περιπέτειες, και οφείλεται απλώς σε πλημμέλεια, το δικαστήριο οφείλει να μας προστατέψει και να στείλει τους πίνακες για επανεξέταση. Σε κάθε περίπτωση όμως ο νομικός μας αγώνας θα γίνει στην βάση της αντισυνταγματικότητας του νόμου 3734/2009. Εάν το δικαστήριο δεν επιλέξει να ασχοληθεί μ΄ αυτό τότε θα απαιτήσουμε μια εύλογη αναβολή, έτσι ώστε να πάρει απόφαση το ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου. Αυτονόητη απαίτηση που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Με άλλα λόγια, πώς θα δικάσει το πρωτοδικείο με έναν νόμο του οποίου η συνταγματικότητα εκκρεμεί σε ένα ανώτερο δικαστήριο;

Μεγάλη σημασία όμως έχει και ο αγώνας μας έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία και να ενημερώσουμε τους Τρικαλινούς συμπολίτες μας για το δίκαιο του αγώνα μας. Να καταλάβουν όλοι ότι όχι μόνο δεν πουλάμε το Χωριό μας και την ιστορία του, αλλά ότι κάνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα για να αποτρέψουμε μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Να διοργανώσουμε στα Τρίκαλα στις 11 Νοεμβρίου μια μεγάλη διαδήλωση, πανελλαδικού χαρακτήρα, για την προστασία του Αχελώου και της Μεσοχώρας, για την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων μας. Να καλέσουμε όλους τους Τρικαλινούς/ες να συνταχθούν μαζί μας και μαζί με τους συμπαραστάτες μας που θα έρθουν από ολόκληρη την Ελλάδα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΟΧΩΡΑ & ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Ταυτόχρονα όμως δουλεύουμε και σε όλα τα άλλα επίπεδα. Μαζί με την Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ετοιμάζουμε επίσκεψη στο «νέο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να θέσουμε και στην νέα ηγεσία του, το αίτημα για να σταματήσει αυτή η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Να ακυρωθεί δηλαδή τελεσίδικα η εκτροπή Αχελώου και να σταματήσει το φράγμα της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: