Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Αναβολή για τον Μάρτιο πήρε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης της Μεσοχώρας








Αναβολή για τον Μάρτιο πήρε σήμερα η εκδίκαση του θέματος του καθορισμού της τιμής μονάδας για όσους Μεσοχωρίτες δεν εντάχθηκαν οικειοθελώς στην διαδικασία του νόμου 3734/2009 για τις απαλλοτριώσεις.

Το πρωί ωστόσο υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρκετών Μεσοχωριτών που έγινε με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Αχελώου Ρους» μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Μιλώντας για την συγκέντρωση ο εκπρόσωπος της «Αχελώου Ρους» και Γραμματέας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Χονδρός σημείωσε:

«Το βασικό δεν είναι ότι αναβλήθηκε το δικαστήριο, έτσι και αλλιώς θα αναβαλλόταν γιατί ο δικός μας αγώνας τόσο μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και έξω από αυτές είναι να αποδείξουμε με κάθε τρόπο και στην τοπική κοινωνία και στους φορείς ότι αυτό το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο καταστροφής που γίνεται στην περιοχή μας θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Η επιστημονική κοινότητα αλλά και το οικολογικό κίνημα με όλους τους τρόπους έχει αποδείξει ότι τόσο η εκτροπή του Αχελώου αλλά και το φράγμα της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη στην περιοχή αλλά καταστρέφουν το περιβάλλον και αφανίζουν μία τοπική κοινωνία.

Εμείς αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και καλούμε το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει σαφείς θέσεις στο τι θα κάνει με την εκτροπή του Αχελώου και τι θα κάνει με το φράγμα της Μεσοχώρας.

Καλούμε την Υπουργό κα Μπιρμπίλη να βγει και με σαφήνεια να ακυρώσει αυτά τα δύο μεγάλα έργα εάν θέλει πράγματι η κοινωνία να την πιστέψει ότι εννοεί αυτά τα περί πράσινης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής πολιτικής».

Το παρών έδωσε και η Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κα Ηρώ Διώτη η οποία επεσήμανε: «Αυτή η ιστορία με τον Αχελώο κρατάει πολλά χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ήταν κατά της κατασκευής αυτού του φαραωνικού έργου. Στην προκειμένη περίπτωση είμαστε εδώ εξαιτίας της δίκης των απαλλοτριώσεων σύμφωνα με τον νόμο 3734 που ζητάμε να καταργηθεί. Έχει πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάζεται η υπόθεση στις 25/1/2010 για να δούμε αν είναι συνταγματικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα υπόλοιπα χρήματα, γύρω στα 200εκ. ευρώ, που απομένουν για την κατασκευή αυτού του έργου να δοθούνε στην κατασκευή μικρομεσαίων φραγμάτων για να μπορέσουν να κρατηθούν οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας. Είμαστε κοντά σε αυτό το κίνημα, είμαστε κοντά στον αγώνα των Μεσοχωριτών και ελπίζουμε στην ανάκληση αυτού του νόμου».

Συμπαράσταση στον αγώνα των Μεσοχωριτών που αντιτίθενται στον νόμο για τις απαλλοτριώσεις υπήρξε και από τους Οικολόγους Πράσινους καθώς βρέθηκε στην συγκέντρωση ο επικεφαλής τους κ. Νίκος Χρυσόγελος τονίζοντας τα εξής: «Είναι γνωστό ότι ο Θεσσαλικός κάμπος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Λύσεις όπως της μερικής ή μεγαλύτερης εκτροπής του Αχελώου είναι ξεπερασμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι αντίθετα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Βέβαια έχουνε γίνει λάθη και θα έλεγε κάποιος «μα τώρα δαπανήθηκαν τόσο πολλά χρήματα και θα ξεχάσουμε κάτι τέτοιο;».

Επειδή εμείς θέλαμε να έχουμε μια εικόνα άμεση από τα έργα είδαμε ότι ήδη έχει εγκαταλειφθεί ένα κομμάτι του έργου, το οποίο είχε σχεδιαστεί με άλλη οπτική και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Έχουν δαπανηθεί χρήματα και θα πρέπει να δαπανηθούν και άλλα για να προστατευτούν από την διάβρωση τεράστιες περιοχές που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί. Πληρώνουμε για αυτά τα λάθη και πρέπει να τα διορθώσουμε.

Για το πρόβλημα με τα νερά στον Θεσσαλικό κάμπο θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων που σημαίνει προγράμματα εξοικονόμησης του νερού από τους αγρότες, προστασία των νερών από την ρύπανση και άλλα που όμως χρειάζονται χρήματα. Η Κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει πόρους για να αλλάξουν τα συστήματα άρδευσης που είναι για το συμφέρον των αγροτών για να μην φτάσουν στο μέλλον να πληρώνουν για το νερό που χρησιμοποιούν, ένα επιπλέον κόστος σε μια ήδη προβληματική δραστηριότητα.

Θα πρέπει να γίνουν μικροί ταμιευτήρες, θα πρέπει να δούμε την διαχείριση των πλημμυρικών νερών και άλλες λύσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Αυτό που λέμε είναι να διατεθούν οι πόροι -που αλλιώς θα δίνονταν για να γίνουν τα υπόλοιπα έργα της εκτροπής του Αχελώου – στην Θεσσαλία, να γίνουν τοπικά έργα, να αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες σε τοπική κλίμακα, να χρησιμοποιηθούν για τους φορείς της περιοχής και να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα γιατί η εκτροπή του Αχελώου είναι ένας μύθος, έχουν περάσει 30 χρόνια χωρίς να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα και ακόμα και να ολοκληρωθούν τα βασικά έργα εκτροπής δεν θα φτάσει το νερό στους μικρομεσαίους αγρότες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αισθητή παρουσία υπέρ των αιτημάτων των Μεσοχωριτών έκαναν και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου χωρίς όμως να γίνουν αποδεκτά από τους Μεσοχωρίτες για να ενσωματωθούν στην συγκέντρωσή τους.

Τα συγκεκριμένα πάντως άτομα έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, γεγονός που κινητοποίησε ισχυρή αστυνομική δύναμη που παρατάχθηκε μπροστά από την Νομαρχία για την αποτροπή οποιουδήποτε επεισοδίου, χωρίς όμως να συμβεί το παραμικρό.

Χάρης Μαντέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: