Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Καμία δέσμευση από Μπιρμπίλη για Αχελώο


Και ο Μπαντέρας ενδιαφέρεται για τον Αχελώο!!!

Δεν πήραν τις δεσμεύσεις που θα ήθελαν από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα μέλη της ΠΑΣΕ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.
Εφ. "Ενημέρωση"
Παρ, 04/12/2009

20091204_axeloos

Από τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα δεν εξήχθησαν ξεκάθαρες απαντήσεις από την πλευρά της κ. Μπιρμπίλη με αποτέλεσμα η συντονιστική επιτροπή να επιδιώξει νέα συνάντηση, αυτή τη φορά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο στην οποία θα κληθούν όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές.

Πρώτα απ όλα τέθηκε, από την πλευρά του Προέδρου της ΠΑΣΕ κ. Φ. Αλεξάκου, στην υπουργό η επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα της συνέχισης του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου αφού το έργο έχει εξελιχθεί από αναπτυξιακό σε περιβαλλοντικό και υδροδοτικό, έργο απαραίτητο για να αποφύγει η Θεσσαλία την κλιματική ερημοποίηση και την κοινωνική ερημοποίηση.

Επίσης τέθηκε με έμφαση η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της κατασκευής των έργων, να παραμείνει δηλαδή στην ίδια κατεύθυνση με όλες τις κυβερνήσεις της χώρας από το 1981 μέχρι σήμερα.

Ζητήθηκε ακόμα η νομική στήριξη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, αντίστοιχη με το Υπουργείο Υποδομών, της απόρριψης της αίτησης αναστολής εκτελέσεως του ιδρύματος WWF Hellas.

Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη να εκπονηθούν τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής Πηνειού και Αχελώου το ταχύτερο δυνατό.

Τέλος προσκλήθηκε η υπουργός να επισκεφθεί τα έργα το συντομότερο δυνατό για να σχηματίσει ίδια άποψη για την πρόοδο των εργασιών.

Η υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ποσότητα νερού για το Θεσσαλικό κάμπο σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης, για τα οποία θα ξεκινήσει άμεσα η προεργασία ώστε σε ένα χρόνο από σήμερα να είναι ολοκληρωμένα.

Τα σχέδια διαχείρισης αυτά θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει τεκμηριωμένη άποψη κατά τη συζήτηση των 14 προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έχουν σταλεί από το ΣτΕ έτσι ώστε να εκδοθεί η τελική απόφαση για τα έργα του Αχελώου.

Η υπουργός δεσμεύτηκε να επισκεφθεί την περιοχή αρχές Ιανουαρίου.

Για το ζήτημα της νομικής υποστήριξης για την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτελέσεως των έργων της WWF Hellas, η υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, θέση που δεν ικανοποίησε την ΠΑΣΕ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκος που μετείχε στη συνάντηση αναφέρει ότι «η υπουργός και οι συνεργάτες της έδειξαν καθαρά ότι δεν θέλουν το έργο».

Όπως αναφέρει «έθεσαν το ζήτημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου σε μηδενική βάση, για το αν και πόσο νερό χρειάζεται η Θεσσαλία και επιβεβαίωσαν ότι στο όνομα της οικονομίας νερού θα μπει στο Σχέδιο Διαχείρισης ο στόχος αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με την κατάργηση των δυναμικών υδατοβόρων καλλιεργειών (βαμβακιού κ.α)».

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο νομάρχης Μαγνησίας και μέλος της ΠΑΣΕ κ Απόστολος Παπατόλιας και ο αντινομάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης. Παρευρέθησαν ο υφυπουργός κ. Θάνος Μωραϊτης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου καθώς επίσης παρέστησαν χωρίς να έχουν προσκληθεί ο βουλευτής Λάρισας κ. Αντώνης Σκυλλάκος και ο δήμαρχος Πινδέων κ. Απόστολος Παντέρας.

Στη σύσκεψη είχε προγραμματισθεί να συμμετέχουν οι 4 Θεσσαλοί Νομάρχες, όμως ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός και ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω της μετάθεσης της συνάντησης κατά μια ώρα που συνέπεσε με άλλη προγραμματισμένη συνάντησή τους στην Αθήνα που είχαν σα μέλη του ΔΣ της ΕΝΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: