Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Αχελώου Ρους”


Απίστευτη αστυνομική αυθαιρεσία στην Μεσοχώρα

Τον περασμένο Μάρτιο, κάτοικοι της Μεσοχώρας που αγωνίζονται για την διάσωση του χωριού, εμπόδισαν τους κτηματογράφους να μπουν στο χωριό και να κάνουν κτηματογράφηση. Μια καθόλα ειρηνική και δικαιολογημένη ενέργεια από ανθρώπους που η πολιτεία με σχεδιασμένο τρόπο επιχειρεί να ξεσπιτώσει, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πάρει το ελάχιστο μέτρο για την αποκατάσταση τους.

Η αστυνομία – μετά από πίεση “μεσοχωρίτικων κύκλων” - προχώρησε σε αυτεπάγγελτη δίωξη 10δων κατοίκων, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένων, για παρεμπόδιση κυκλοφορίας !!! ( πως φαντάζει αυτό με την σημερινή εικόνα των δρόμων της Ελλάδας !!!???).

Στα πλαίσια της προκαταρκτικής διαδικασίας, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, εμφανίστηκε στην Μεσοχώρα περιπολικό της αστυνομίας με δύο ένστολους αστυνομικούς οι οποίοι περίμεναν να τελειώσει η Κυριακάτικη λειτουργία και στην συνέχεια ζήτησαν από Μεσοχωρίτες να τους ακολουθήσουν σε συγκεκριμένο καφενείο του χωριού. Εκεί δημόσια και παρουσία των θαμώνων του καφενείου τους ζήτησαν να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι σε σχέση με το περιστατικό του Μαρτίου.!!! Στην συνέχεια επισκέφτηκαν και διπλανό καφενείο όπου στην κυριολεξία σήκωσαν ανθρώπους από το τραπέζι της κυριακάτικης τράπουλας και τους ανέκριναν στο διπλανό τραπέζι, δημόσια και μπροστά σε όλους τους άλλους!!! Συνολικά κατέθεσαν 9 Μεσοχωρίτες, άνδρες και γυναίκες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, προκλητική, παράνομη και αυθαίρετη πράξη της αστυνομίας η οποία μοναδικό στόχο είχε να τρομοκρατήσει και να διαπομπεύσει τους κατοίκους της Μεσοχώρας που χρόνια τώρα αντιστέκονται στον αφανισμό τους. Να κάμψει το υψηλό φρόνημα τους και να θίξει την αξιοπρέπειά τους.

Με την ενέργεια αυτή της αστυνομίας καταστρατηγήθηκαν βασικά ανθρώπινα, πολιτικά και δικονομικά δικαιώματα των κατοίκων. Το δικαίωμα στην υπεράσπιση, το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, το δικαίωμα στην τήρηση της διαδικασίας και της νομικής προστασίας. Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας κάποιοι – που ακόμα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες – να ανακρίνονται δημόσια.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που πηγάζουν από αυτή την αστυνομική ενέργεια: Γιατί δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κλήτευσης αυτών των ανθρώπων; Γιατί αιφνιδιάστηκαν Κυριακάτικα μέσα στο καταχείμωνο; Γιατί δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να συμβουλευτούν το δικηγόρο τους; Γιατί κατέθεσαν δημόσια μέσα στα καφενεία ενώ η Μεσοχώρα και αστυνομικό τμήμα αλλά και δημοτικό κατάστημα διαθέτει; Γιατί κάποιοι άλλοι “μάρτυρες κατηγορίας” κλήθηκαν να καταθέσουν το καλοκαίρι και με την προβλεπόμενη διαδικασία;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βασανίζουν τους φιλήσυχους κατοίκους της Μεσοχώρας οι οποίοι το μόνο “έγκλημά τους” είναι η υπεράσπιση του χωριού τους, η υπεράσπιση του σπιτιού τους. Το μόνο που έχουν κάνει είναι, εδώ και χρόνια τώρα, να μην ενδίδουν στην διαδικασία ξεπουλήματος της ζωής και της αξιοπρέπειας τους. Γιατί αντιστέκονται στα σχέδια της πολιτείας και των διάφορων συμφερόντων να τους διώξουν από τις εστίες τους. Γιατί επέλεξαν να ζήσουν και να ζουν στο χωριό τους, γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε. Γιατί ζητάνε από την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΔΕΗ και όποιον άλλον εμπλέκεται στην υπόθεση της Μεσοχώρας, να τους ακούσουν και να αντιμετωπίσουν επί της ουσίας τα προβλήματα που προκαλεί ο κατακλυσμός της Μεσοχώρας. Αντί λοιπόν όλοι οι παραπάνω – και οι τοπικοί – να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον αφανισμό της Μεσοχώρας, στέλνουν την αστυνομία να τρομοκρατήσει τους αντιστεκόμενους ηλικιωμένους κατοίκους.

Τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά και επικοινωνιακά μέτρα. Η πολιτεία, τα κόμματα, οι τοπικοί βουλευτές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους – έστω και την ύστατη στιγμή - και να λύσουν το πρόβλημα της Μεσοχώρας. Όσο δεν το πράττουν εμείς οι κάτοικοι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον δίκαιο αγώνα μας. Τέτοιες ενέργειες – όπως της αστυνομίας -όχι μόνο δεν μας κάμπτουν αλλά το αντίθετο. Ενώνουν και τονώνουν την διάθεσή μας να σώσουμε το Χωριό και το Περιβάλλον που γεννηθήκαμε και ζούμε. Θα πάρουμε κάθε μέτρο αποκατάστασης της αξιοπρέπειας μας, αλλά και της νομιμότητας. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και κανείς δεν μας το στερήσει.



“Αχελώου Ρους”

Μεσοχώρα 03 Φεβρουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: