Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Παράνομες εργασίες στο φράγμα Μεσοχώρας





Επισημαίνουμε την ευθύνη όλων των αρμοδίων για τις εργασίες που εκτελούνται παράνομα στο φράγμα Μεσοχώρας. Ειδικότερα, στο φράγμα Ιταλική εταιρεία εκτελεί εργασίες και στην κοίτη του ποταμού στην θέση “Παλιοχώρι”, ελληνική εταιρεία συνεχίζει την αποψίλωση των δασών.
Με βάση την απόφαση 141/2010 της ολομέλειας επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, όλες οι εργασίες στα έργα της εκτροπής και της Μεσοχώρας πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ειδικά η απόφαση λέει: “Έτερος ισχυρισμός, κατά τον οποίο η εν λόγω βλάβη έχει ήδη επέλθει, απορρίπτεται με την αιτιολογία ότι μεγάλο τμήμα του έργου της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, η δε συνέχιση των εργασιών και τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού, μη δυνάμενη να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως. Ειδικότερο, τέλος, αίτημα που προέβαλαν το Δημόσιο και η Δ.Ε.Η. Α.Ε. για απόρριψη της αιτήσεως αναστολής όσον αφορά το ήδη κατασκευασθέν και δυνάμενο να αυτονομηθεί από τα λοιπά έργα της εκτροπής φράγμα της Μεσοχώρας νομού Τρικάλων, ώστε να επιτραπεί η πλήρωση του ταμιευτήρα και η λειτουργία του σχετικού υδροηλεκτρικού έργου, απορρίπτεται με την αιτιολογία ότι δεν θα μπορούσε η Επιτροπή Αναστολών, καθ’ υποκατάσταση του έργου της Διοικήσεως, να αυτονομήσει το εν λόγω υποέργο, το οποίο αποτελεί μέρος του ενιαίου εγχειρήματος της μερικής εκτροπής, έχει δε σχεδιασθεί και μελετηθεί από τη Διοίκηση διαχρονικά ως τέτοιο, και να επιτρέψει την ολοκλήρωση και λειτουργία του αυτοτελώς, τούτο δε πέραν της εκ της κατακλύσεως μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας ανεπανόρθωτης βλάβης”.
Με βάση λοιπόν τη γνωστή από μέρες απόφαση, καλούμε τις αρμόδιες αρχές να την εφαρμόσουν άμεσα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΔΕΗ, η Αστυνομική Διεύθυνση, η Εισαγγελία Τρικάλων να ενεργήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και να σταματήσουν τις παράνομες εργασίες στην Μεσοχώρα. Πρώτα η Πολιτεία και οι Φορείς της έχουν υποχρέωση να τηρούν και να σέβονται τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Η “Αχελώου Ρους” θα επιδώσει σήμερα με δικαστικό επιμελητή, σε όλους τους αρμόδιους, την απόφαση 141/2010 του ΣτΕ, για να ενεργήσουν άμεσα σύμφωνα με τον νόμο και να σταματήσουν κάθε εργασία.
Δεν επιτρέψουμε να συνεχιστεί ούτε για ένα λεπτό επιπλέον η παρανομία, επιτελώντας το καταστατικό και συνταγματικό μας καθήκον για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ίδιο ζητάμε από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

“Αχελώου Ρους”
Τρίκαλα 23 Φεβρουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: