Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Άλλο και τούτο, ο τύπος δεν παίζεται Δείτε δημοσίευμα της ΕΡΕΥΝΑΣ Ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση της Μεσοχώρας

Οι πίνακες αναρτήθηκαν στο δημαρχείο Πινδέων – Μία «κομβική» διαδικασία η οποία ανοίγει το δρόμο και για την προώθηση των υπολοίπων διαδικασιών
Προσθήκη στα αγαπημένα Εκτύπωση Αποστολή κειμένου

Μία «κομβική» διαδικασία στην υπόθεση της Μεσοχώρας είναι πλέον γεγονός.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Ο λόγος για την κτηματογράφηση της Μεσοχώρας η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για την προώθηση των υπολοίπων διαδικασιών, όπως ο καθορισμός της τιμής μονάδας για τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πινδέων, στο δημαρχείο, στα Στουρναρέικα, έχουν αναρτηθεί οι κτηματολογικοί πίνακες των περιοχών Μεσοχώρα, Βαρκό – Άνω Βαρκό και Σπίτια. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης, τόσο των κατακλειζομένων περιοχών, όσο και εκείνων που θα φιλοξενήσουν το νέο οικισμό της Μεσοχώρας.
Η διαδικασία της κτηματογράφησης μπορεί να αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίπονη, λόγω των γνωστών αντιδράσεων από θιγόμενους κατοίκους της περιοχής, αλλά ολοκληρώθηκε, εντός των χρονικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο ανάδοχος.
Αιφνιδιασμός…
Η ανάρτησή των πινάκων στο δημαρχείο Πινδέων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία «αιφνιδιαστική κίνηση», δεδομένου ότι δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση για την πορεία της κτηματογράφησης για λόγους που προφανώς, συνδέονται με τις αντιδράσεις. Υπήρχε μία γενική αίσθηση ότι η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά λίγοι γνώριζαν, ότι είχε ολοκληρωθεί.
Ενδεικτικό της μυστικότητας με την οποία εξελίχθηκε η διαδικασία είναι και το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Μεσοχώρα, «ζητούσε την αναστολή της κτηματογράφησης», η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί και οι σχετικοί πίνακες ετοιμάζονταν προς ανάρτηση στο δημαρχείο!
Η περαιτέρω διαδικασία
Η ανάρτηση των πινάκων εντάσσεται στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την κτηματογράφηση. Οι ενδιαφερόμενοι, έχουν τη δυνατότητα, εντός 15 ημερών από την ανάρτηση, να λάβουν γνώση των στοιχείων της κτηματογράφησης και να επισημάνουν τυχόν σφάλματα, παραλείψεις ή απαιτούμενες συμπληρώσεις.
Αφού λάβουν γνώση μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις, να υποβάλουν τα αιτήματά τους και τις όποιες παρατηρήσεις τους, οι οποίες αφού εξετασθούν, ως προς τη νομιμότητά τους, είτε θα απορριφθούν, είτε θα συμπεριληφθούν στην τελική έκθεση της κτηματογράφησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία αυτή θα εξελιχθεί σύντομα, οπότε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου που είναι η συμβατική του, υποχρέωση, ο ανάδοχος αναμένεται ότι θα έχει παραδώσει τους οριστικούς πίνακες της κτηματογράφησης.
Απαραίτητη διαδικασία
Η διαδικασία της κτηματογράφησης χαρακτηρίζεται από γνώστες της υπόθεσης, ως «κομβική» για πολύ συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι συνδέονται με την απρόσκοπτη προώθηση και των υπολοίπων διαδικασιών.
Η επόμενη σημαντική διαδικασία την πορεία προς την έμφραξη είναι το δικαστήριο στο Πρωτοδικείο Τρικάλων, τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά το οποίο θα ορισθεί η τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις στη Μεσοχώρα.
Μετά τον καθορισμό της τιμής θα ακολουθήσει η ανάρτηση των πινάκων στο δημαρχείο Πινδέων και η διαδικασία των προσφυγών επί της τιμής.


Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Αυγούστου 2009, αρ. φύλλου 15281, σελίδα 9

Δεν υπάρχουν σχόλια: